Blåbärscupcakes med "Crumble"

Här är receptet på de goda cupecakes med "crumble" som jag gjorde till Mikaela när hon fyllde år.
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
ca 3 dl blåbär (frysta eller färaska)

Crumble
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst
2. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Rör lite slarvig ner blåbären i smeten,  rör inte om för mycket. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3

Crumle
1. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
2. Strö mycket crumble på toppen av varje cupcake. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter (tills tandpetaren du sticker i mitten kommer ut torr). Låt svalna. Toppa dem med valfri frosting eller njut dem som de är

Mikaela <3

19 år! Det är inte sant vad tiden går fort, idag fyller nämligen lillsyrran år. (inte så liten längre) men i alla fall. Jag fixade ett par cupcakes som vi firade henne med och de blev riktigt goda, det var ett par blåbärsmuffins med "crumle" ovanpå. "Crumble" är en smuldeg som man strör över muffinsen innan man gräddar dem och resultatet blir väldigt krispigt och spännande.

Blåbärscupcakes med "crumble" och vaniljfrosting

Mor

Idag är det Morsdag och eftersom min mamma är en av de mest värdefullaste och finaste varelse jag vet så är hon värd all uppmärksamhet idag. Jag har bakat ett par cupcakes bara i hennes "ära" det blev en chokladig variant med en frisk mango/ananasfrosting som passade henne perfekt då hon är tokig i choklad!
Browniecupcakes med mango/ananasfrosting
Älskar dig mamma <3

Nötmarängtårta med banangrädde

När man ska ha kalas med många gäster och man inte vill stå och baka flera småtårtor så är denna tårtan ett väldigt bra alternativ. Den går fort och man får ut många bitar tack vare att man gör den i en långpanna. Det är en lagom söt tårta men en härligt seg marängbotten som är toppad med rostade hasselnötter och som fyllning kan man variera lite som man vill, jag brukar köra med vispad grädde och skivad banan, då jag vill göra den lite lyxigare har jag hyvlat nougat över grädden och bananskivorna. Man kan också ha skivade jordgubbar eller varför inte hallon om man vill ha en lite syrligare variant.

Tårtans botten är uppbyggda av två olika smetar, en som är ganska seg och kladdig och en som består av en marängmassa.

Smet 1:
175g smör
1 1/2 dl socker
5 äggulor
4 1/2 msk mjölk
2 1/2 dl mjöl
3 tsk bakpulver

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175C. Kör socker och smör poröst i en köksassistent, blanda alla torra ingredienserna i en bunke och rör ner det i smörblandningen. Tryck ut degen i en smord långpanna, använd gärna bakplåtspapper så får man lättare ut botten.

Smet 2:
5 äggvitor
3 dl socker
3 tsk bakpulver
200g hasselnötter

2. Hacka hasselnötterna till ganska grova bitar, rosta dom i en torr stekpanna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, blanda socker och bakpulver i en bunke och vänd ner det i äggviteskummet.
3. Bred smeten över degen och strö över nötterna. Grädda botten i ca 20 min, låt de svalna.
4. Dela botten i två delar, vispa grädde och skiva banan, eller det man nu önskar ha i mellan :)

Skurna kardemummakakor

Först måste jag länka till min lillasysters blogg, hon har lagt ut bilder ifrån vår blomsteraffär som vi har ute i Alboga, kolla in det så får ni ett smakprov på vad ni kan hitta för fint om ni åker dit :) Jag tänkte också lägga ut ett recept på en väldigt enkel men god kaka som är sådär lagom söt när man känner för en godbit till kaffet men kanske inte vill ha något allt för mastigt. Jag gillar kombinationen av den frasiga kakan tillsammans med den sega marängen med smak av kardemumma.
200g smör
1 dl socker
1 dl potatismjöl
4 dl mjöl
½ tsk bakpulver
1 äggula

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175°C. Blanda alla ingredienserna förutom äggulan i en köksassistent, blanda ihop till en smidig deg, tillsätt äggulan
2. Rulla degen till 3 längder, lägg dem på en plåt och tryck en “ränna” i mitten, gör marängen

Maräng:
1 äggvita
¾ dl socker
Kardemumma

3. Vispa äggvitan och sockret hårt, lägg i marängsmeten i “rännan” och strö över kardemumma, grädda kakorna i 20 min, skär upp kakorna snett när de fortfarande är varma

V75-tårta

Har precis levererat en tårta till en kompis vars pappa fyller 50 år. Han gillar trav och Harry Boy väldigt mycket så hon ville gärna ha en tårta i det temat, jag gjorde då Loggan för V75-travet fast med första bokstaven i hans namn och sedan bytte jag ut 75 emot 50 för att det är vad han fyller. Det blev då N50 och sen gjorde jag även en Harry Boy häst. Blev riktigt nöjd med tårtan.

Chokladbotten
Fyllning 1: Dumlefluff
Fyllning 2: Blåbärsmousse
Uppstruken med marängsmörkräm
Täckt med marsipan

Snart

Just nu håller jag på att förbereda för olika beställningar som jag har fått framöver, blir lite dött här på bloggen, men snart kommer det inlägg om resultaten :)

Eftersom många har frågat om flufferna som jag brukar använda mig av till fyllningar i tårtor m.m. så tänkte jag skriva ut receptet här:

Fluff:
3 dl grädde
180-200g choklad/chokladgodis t.ex. dumle, toblerone, japp
eller
3 dl grädde
60-80g gelë godisar

Gör såhär:
1. Värm grädden i en kastrull och klipp ner chokladen/godiset och låt det smälta, låt svalna och ställ den i kylen över natten.
2. Vispa gräddblandningen till en fluffig kräm, detta receptet räcker till ett lager i en 10 personers tårta eller till 6-8 cupcakes

Bilden är på "vinnartårtan" men med en annan variant på dekoration


Jordgubbstårta

Detta är resultatet av jordgubbastårtan som Christopher önskade sig innan han beger sig av på utlands-tjänst i Afghanistan. Den blev en traditionell sådan med jordgubbssylt och vaniljkräm. Tårtan blev riktigt saftig och god tack vare den egna "jordgubbkompott" som bestod av mixade jordgubbar och socker det blir lite lösare än vanlig sylt men det sugs in i tårtbottnarna och gör dem saftiga.
Ljus tårtbotten
Fyllning 1: "Jordgubbskompott"
Fyllning 2: Vaniljkräm
Uppstruken med grädde
Deckorerad med färska jordgubbar och gelé

Vaniljkräm

Imorn ska vi ut till Alboga och fika, Marion och Christopher är även där och han hade önskat sig en hederlig jordgubbstårta. Jag var inte sen med att tacka ja till erbjudandet att få baka en tårta ;) Jag har nu lagt ihop tårtan och prövade att göra en egen vaniljkräm att ha emellan den blev grymt god och inte så krånglig som man kan tro :) här har ni receptet:

Vaniljkräm
1½ dl vispgrädde
1 vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljpulver
2 äggulor
2 msk socker
1 dl vispad grädde

Gör så här:
1. Häll grädden i en kastrull. Skär en skåra i vaniljstången och lägg den i grädden. Låt grädden småkoka i 10 min
2. Ta upp vaniljstången. Dra kastrullen från värmen. Tillsätt äggulorna en i taget samtidigt som du vispar. Rör ner sockret.
3. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och värm vaniljkrämen under omrörning tills du ser första bubblan. Dra kastrullen från värmen. Rör tills vaniljkrämen svalnat något. Ställ den kallt. Vispa sen 1 dl grädde till och blanda i vaniljkrämen

Smulpaj

Idag blev jag sjukt sugen på hallon/blåbärspaj när jag gick på jobbet och funderade. Väl hemma slängde jag ihop en ny variant av smulpaj med kokos och nötter. Detta visade sig bli en hit, både jag och Robban gillade den! Har tyvärr ingen bild på den för vi hade inte tid att vänta, vi glufsade i oss den direkt och inget gick till spillo ;) Jag använde mig inte av några mått när jag gjorde den så har egentligen inget recept men här är i alla fall ingredienserna på ett ungefär, ni får höfta lite :)
Blåbär och hallon
75g smör
30g socker
15g kokosflingor
15g hackade hasselnötter (gärna rostade)
15g havregryn
15g vetemjöl
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200C. Täck en ugnsfast form med bär, blanda alla ingredienserna till smuldegen i en bunke och arbeta ihop allt till en "deg", lättast är att använda sig av händerna
2. Smula degen över bären och grädda pajen i ca 10-15 minuter eller tills den fått fin färg, ät pajen ljummen tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås
bildkälla

Kladdkaka med Marianne

Här är ett recept på en kladdkaka som jag kombinerade ihop för ett tag sedan. Gillar man mint och choklad så måste man bara testa denna! Den är inte alls skarp i smaken trots att den smakar mint den är istället mild och len. Lite speciell är den också, med tanke på att den är som en "tigerkaka" med en blandning av ljus och mörk kladdkaka. Helt enkelt riktig god :)
Tigerkladdkakamedsmakavmint
Ljussmet:
150gsmör
200gvitchoklad
3dlsocker
3tskvaniljsocker
2¼dlvetemjöl
3ägg
Görsåhär:
1.Sättugnenpå175°C,smörjenrundformmedavtagbarakanter
2.Smältsmöretochläggichokladenochlåtdensmälta,blandadetorraingrediensernaienbunkeochtillsättsmörblandningen,rörihoptillenslätsmet.
3.Blandaneräggenettitaget.Hällsmeteniformen
Mörksmet:
50gsmör
20stkrossadeMariannegodisar
1dlsocker
¾dlvetemjöl
1tskvaniljsocker
2mskkakao
1ägg
Görsåhär:
1.Smältsmöret,krossaMariannegodisarnaienmortel,blandakrossetmeddetorraingrediensernaienbunkeochtillsättsmöret
2.Rörneräggetochhällförsiktigtnersmeteniformenmeddenljusasmeten,samtidigtsommangörettmönstermedenskedellerliknande
4.Bakakakani25-30min,(kakanskavarakladdig)låtdensvalnaochstelna.ServeragärnakakanmedenklickcrémefraicheHär har vi ett recept på en god

Ljus smet:
150g smör
200g vit choklad
3 dl socker
3 tsk vaniljsocker
2 ¼ dl vetemjöl
3 ägg

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175°C, smörj en rund form med avtagbara kanter (24 cm i diameter)
2. Smält smöret och lägg i chokladen och låt den smälta, blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt smörblandningen, rör ihop till en slät smet
3. Blanda ner äggen ett i taget. Häll smeten i formen
Mörk smet:
50g smör
20 st krossade Marianne godisar
1 dl socker
¾ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 ägg
Gör såhär:
1. Smält smöret, krossa Marianne godisarna i en mortel, blanda krosset med de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt smöret
2. Rör ner ägget och häll försiktigt ner smeten i formen med den ljusa smeten, samtidigt som man gör ett mönster med en sked eller liknande
3. Baka kakan i 25-30 min, (kakan ska vara kladdig) låt den svalna och stelna. Servera gärna kakan med en klick créme fraiche eller vaniljglass

Studenten och skolavslutningstider

Sol, grönska och värme! (kanske inte just för dagen men iaf) Nu är våren äntligen här och där med alla festligheter så som studenter och skolavslutningar. För att underlätta förberedelserna tänkte jag här tipsa om att jag mer än gärna hjälper till med att göra era tårtor och andra bakverk. Jag gör allt ifrån traditionella prinsesstårtor, jordgubbstårtor, cheesecakes i alla de smaker, till lite mer avancerade varianter som tårtor i form av studentmössor, våningstårtor m.m. Tårtorna går att få i vilken smak och färg som helst, det kan vara moussefyllningar, fluff-fyllningar med olika godissmaker, fruktiga smaker, choklad i alla former, ja det mesta går att fixa jag är öppen för förslag och gillar utmaningar. Testa mig ;)

Vill ni nu ha tips, frågor eller kanske vill beställa en tårta så får ni gärna höra av er till mig, maila då till: [email protected] eller skriv en kommentar.
Bildkälla
Bildkälla
Bildkälla

Kladdkaka med vit choklad

Ikväll är det hockey-VM på tv, kanske inte riktigt min typ av underhållning en fredagskväll men för att göra kvällen lite roligare bakade jag en kladdkaka. Jag testade ett nytt recept med bitar av vit choklad i. Kan lova att den var riktigt god, jag hackade den vita chokladen i ganska stora bitar för att de inte skulle försvinna in i kladdkakan helt. Jag gillar när smakerna växer i munnen och att det smakar lite olika från tugga till tugga. Detta receptet kommer att användas igen, är sugen på att prova med någon smaksatt choklad, kanske med chilismak eller havssalt. Får se vad det blir nästa gång.

Kladdkaka med vit choklad
100 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2,25 dl vetemjöl
1 nypa salt
4 msk kakao
100 gram vit choklad, grovt hackad

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175C. Smält smöret. Knäck äggen i en bunke, tillsätt socker samt vaniljsocker och vispa fluffigt med elvisp

2. Rör ned smöret i äggvispet. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke innan du siktar ner det i äggvispet och rör om med en slickepott tills det är en slät smet

3. Häll smeten i en 24 cm form. Tryck sedan ner bitar av den vita chokladen

4. Grädda längst ner i ugnen i ca 15 minuter. Prova med en sticka, den ska vara kladdig

Biskvier



D
e här små godingarna är ett resultat av en egenpåhittad variant av biskvier, bottnarna blir riktigt sega och goda och krämen är len och har en fräsch ton av lime vilket gör att de inte blir riktigt lika mastiga som de med chokladfyllning. Jag brukar göra det rätt små också för att man inte ska tröttna på dem utan ständigt vilja ha fler!

Biskvier
200g mandelmassa
1 äggvita

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200ºC. Lägg mandelmassan i en köksassistent och kör den med vinge tills den är slät, tillsätt äggvitan och rör till en jämn smet

2. Spritsa ut till runda små bottnar som inte är större än en 5 krona, grädda dem i ca 7 minuter eller tills de fått en fin ljusbrun färg. De ska inte få mycket färg utan de ska vara ljust bakta, detta för att få dem härligt sega. Låt biskvibottnarna kallna och lossa dem från bakplåtspappret

Krämen
1 äggula
3/4 dl vit sirap
125g smör
1 lime
200g vit choklad

Gör såhär:
1. Riv skalet av limen. Vispa ihop äggulorna och sirapen förhand i en bunke. Vispa smöret vitt och fluffigt. Rör ner äggblandningen i smöret och tillsätt limeskalet samt pressa i lite av saften. Blanda till en len kräm

2. Stryk upp biskvibottnarna med en klick smörkräm och ställ dem i frysen minst 30 minuter, smält chokladen över vattenbad. Lättast är att sryka dem med en matsked eller med en palett.

3. Doppa de kalla biskvierna i chokladen och ställ dem kallt så att chokladen stelnar

! Att tänka på när man gör biskvier är att man ska använda sig av en mandelmassa med god kvalitet, ju högre andel mandel den innehåller ju finare och bättre är mandelmassan och där med blir det också ett bättre och godare resultat.

! Testa även att hoppa limen och smaksätt med kallt kaffe istället eller med "kaffesirap"

Timer

Att baka har mycket med tid och känsla att göra, man ska ta ut bakverken i exakt rätt stund, degen ska jäsa en viss tid, saker ska kylas eller frysas en längre tid för att få den rätta konsistensen osv. Allt kan hänga på en enda minut. Tiden är helt enkelt en väldigt viktig sak att hålla koll på när man bakar för att man ska lyckas. Jag har alltid velat ha en äggklocka som är format som ett bakverk, har letat runt ett bra tag men har inte hittat den rätta! Men så i Söndags när jag kom hem ifrån Stockholm, så hade Robban en överraskning till mig, ett försenat påskägg ;) I kartongen låg världens finaste äggklocka. Gissa om jag blev glad!


Bondkakor

En kaka som jag tycker man har glömt bort lite är Bondkakan. Många tycker kanske att det är en torr och tråkig kaka, men när den är nybakt och bakad mer riktigt smör och fin mandel så är det faktiskt en förvånansvärt saftig och god kaka. Passa på att baka den rean idag och bjud med någon på en mysig picknick i solen!

Bondkakor
200g smör
1 msk sirap
200g socker
50g mandel
350g mjöl
1 tsk bikarbonat

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200°C. Hacka mandeln, det ska vara ganska stora bitar så man känner av dem. Blanda smör, socker och sirap i en köksassistent
2. Blanda Mandel, mjöl och bikarbonat i en bunke, rör ner det i smörblandningen och blanda tills kakdegen lossnar från kanterna
3. Rulla ut degen till en rulle, ståll in den i kylen i ca 30 min, skär dem i 1 ½ cm tjocka skivor och lägg upp dem på en plåt. Grädda kakorna tills de har fått en fin gyllenbrun färg i kanterna
Bonnkakor
200gsmör
1msksirap
200gsocker
50gmandel
350gmjöl
1tskbikarbonat
Görsåhär:
1.Hackamandeln,blandasmör,sockerochsirapimatberedaren,
2.Blandamjölochbikarbonattillsättdettillsammansmedmandelnismörsmeten
3.Rullautdegentillenrullelåtståkallti30min,skärdemi1½cmtjockaskivorlägguppåenplåtochgräddademen200°CvarmugnBonnkakor
200g smör
1 msk sirap
200g socker
50g mandel
350g mjöl
1 tsk bikarbonat
Gör såhär:
1. Hacka mandeln, blanda smör, socker och sirap i matberedaren,
2. Blanda mjöl och bikarbonat tillsätt det tillsammans med mandeln i smörsmeten
3. Rulla ut degen till en rulle låt stå kallt i 30 min, skär dem i 1 ½ cm tjocka skivor lägg up på en plåt och grädda dem en 200°C varm ugn

RSS 2.0