Grillning

Hoppas ni har en härlig Valborg, tänkte tipsa om att ni firar in 1:a Maj med grillning som är så gott och enkelt! Ta vara på det fina vädret och gå ut å grilla. Du kan grilla i stort sett vad som hellst, kött, fisk, kyckling, grönsaker, frukt, ost, skaldjur! Man kan till och med tillaga olika gratänger på grillen, det är bara fantasin som stoppar dig! Jag har just nu fått dille på grillade majskolvar, det är så sjukt gott med en salt och en klick smör som smälter gött över kornen.

Bilden är tagen härifrån

Vårgårdaristårta

Denna tårtan är en favorit i våran familj, när vi var små va det alltid den tårtan som vi barn ville ha när vi fyllde år. Det är en god kombination mellan de sega rismarängbottnarna och den lena chokladkrämen.

Ristårta
Ristårta
6äggvitor
3¾dlsocker
6dlvårgårdaris
Görsåhär:
1.Vispaäggvitornatilletthårtskum,blandaisockretvispaytterligareienstund
2.Vändnerrisetochbredutdetpåenplåtmedbakplåtspapperställiniugneni45-50mini150°C
1dlmjölk
2mskmjöl
2mskkakao
2äggulor
50gsmör
1dlflorsocker
2tskvaniljsocker
3.Kokamjölk,mjöl,kakaoochäggulortillentjockaktigkräm,rörismör,florsockretochvaniljsockretlåtkallna
4.Delapåmarängbottenitvådelar,bredchokladkrämochvispadgräddepådenena,läggdenandrabottenovanpå
6 äggvitor
3 ¾ dl socker
6 dl vårgårdaris

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 150°C. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, blanda i sockret och vispa ytterligare i en stund

2. Vänd ner riset med en slickepott och bred ut det på en plåt med bakplåtspapper, grädda botten i 45.50 min eller tills den har fått en frasig yta men fortfarande är seg, den ska inte få mycket färg. Låt botten kallna

Chokladkräm
1 dl mjölk
2 msk mjöl
2 msk kakao
2 äggulor
50g smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
1. Koka mjölk, mjöl, kakao och äggulor till en tjockaktig kräm. Rör i smör, florsockret och vaniljsockret och låt krämen kallna

2. Vispa 2-3 dl grädde, dela på marängbotten i två delar, bred chokladkräm och grädden på den ena av bottnarna, lägg den andra botten ovanpå, färdig att ätas!


Créme Brulée

Nu i helgen ska vi systrar upp till Stockholm och ha en mysig helg tillsammans, vi börjar med en filmkväll med god mat hemma i Alboga redan idag. Mikaela lagade en äckligt god räksoppa som vi åt tillsammans med nygräddat vitlöksbröd. Jag valde att göra en Crém Brulée som faktikst blev riktigt lyckad, låter bilden tala för sig själv. Men först kommer här receptet:

Crém Brulée
300g grädde
1 vaniljstång
60 g socker
75 g äggula

Gör såhär:
1. Koka upp grädde och vaniljstång och låt det svalna. Rör ner äggulorna och sockret i grädden och ställ in blandningen i kylen och stå över natten.

2. Sätt ugnen på 95°C. Sila gräddblandningen och häll upp i formar, grädda i 45 - 75 minuter, beroende på formar. känn på dem, de ska vara fasta i konsistensen, de ska inte dallra. Ställ dem i kylen gärna över natten.

3. Sätt ugnen på 200C grill, häll mycket socket över formarna och häll över det överflödiga så att det bara blir ett tund lager kvar. Ställ in dem i ugnen och låt de gratineras till en fin brun färg.


Tobbe

Tobbe fyllde 26 år den 25 mars och ville då att jag skulle fixa en tårta till honom. Jag fick helt fria händer, både i smakväg och utseendemässigt. Jag valde att göra en lite rockig tårta eftersom han är en hård kille ;)

Ljust tårtbotten
Fyllning 1: Hallonmousse
Fyllning 2: Tobleronefluff
Uppstruken med marängsmörkräm med chokladsmak
Täckt med marsipan

Generationskaka

När min mamma och mormor var på ett café i Vara för närmare 20 år sedan köpte de en kaka som de tyckte var riktigt god. De gillade den så mycket att de var tvungna att komma på vad det var i den, de vågade aldrig fråga om receptet så de satt länge och smakade och tänkte tills de hade ett hum om va den kunde ha bestått av. När de sen kom hem kollade de på olika recept som liknade kakan på caféet och tillslut testade de att baka en egen variant. Den blev förvånansvärt lik och god så den har bakats om och om i våran familj.

För ett tag sedan ville jag testa att göra min egna variant av kakan med en modernare touch. Jag bytte då ut sirapen mot honung och havregrynen mot blandade frön. Här är receptet på min version av kakan:

Generationskaka
6 dl vetemjöl
200g smör
½ dl strösocker
1 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175°C. Blanda alla ingredienserna i en köksassistent och fördela degen i en smord långpanna 30x40cm, förgrädda kakan i 5 min

Gör under tiden knäcken
1 dl socker
2 dl honung
150g smör
3 dl blandade frön t.ex. “ICA’s sallads topping” (pumpafrön, solrosfrön och pinjenötter)
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200g mörk choklad

1. Blanda alla ingredienserna förutom mjöl och bakpulver i en kastrull och låt det koka upp, blanda mjöl och bakpulver i en bunke och vispa ner det i kastrullen låt koka i någon minut

2. Fördela knäcken över den förgräddade kakan och ställ in den i ugnen igen i ca 10 min eller tills kakan har fått en fin gyllenbrun färg

3. Låt kakan svalna, men inte kallna helt innan den skärs upp i små rutor. Doppa dem sen i choklad som smälts över ett vattenbad

Mainwings

För ett tag sedan var killarna i Robbans band här för att få ihop de sista bitarna med skivan så de kunna lägga ut den på nätet, fråga mig inte vad de skulle göra eller hur, de va i alla fall här en stund. Jag passade då på att göra en tårta till deras ära. Den var inte alls uppskattad kan jag säga ;) Jag gjorde den vit och med bandets logga på.

Ljus botten
Fyllning 1: Zoo-fluff
Fyllning 2: Nougatfluff
Uppstruken med marängsmörkräm
Täckt med marsipan

Grundrecept för cupcakes

Här är ett av de recepten jag använder mig av när jag bakar cupcakes. Jag tycker att de blir saftiga och nästan lite "kladdiga" precis som jag jag tycker att de ska vara.

Cupcakes
Det blir ca 24 st
200 g smör, mjukt
3 dl socker
4 ägg, rumstemperatur
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3-4 dl vispgrädde
2 tsk vaniljpulver (går lika bra med vaniljsocker)

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 °C. Rör samman smör och socker i en köksassistent så det blir en fluffig smet. Använd dig av vingen

2. Blanda ner äggen ett i taget med ca 2 minuters mellanrum

3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och sikta det, gärna två gånger för att få riktigt fluffiga cupcakes. Blanda ner mjölet och grädden i äggsmeten och rör om med en slickepott.

4. Fördela smeten i muffinsformar, för att de lättare ska hålla formen och bli sådär runda och toppiga bör man använda sig av en muffinsplåt. När jag fyller formarna med smeten brukar jag spritsa i den, då blir det inte så kladdigt och man har lättare kontroll över hur mycket man får i. Fyll dem inte riktigt ända upp till kanten, de pöser inte över lika lätt som vanliga muffins så det gör inget om det är fyllda mer än 3/4 men inte ända upp

5. Ställ in plåten i ugnen och grädde cupcakesen i 15-20 min

! Att tänka på när man gör cupcakes eller mjuka kakor i övrigt är att man har rumstempererade ingredienser, och att man är noggrann när man väger/mäter upp mjölet och bakpulvret så att det blir exakta mängden
Muffinsplåt

Påskcupcakes

I påskas var vi bjudna hem på påskbuffé ute hos föräldrarna i Alboga, jag tog självklart på mig att stå för desserten ;) Jag gjorde cupcakes som var påsk/vår inspirerad.
Såhär blev de, och kan lova att de smakade minnst lika gott som de ser ut!
Kadermummacupcakes med persika/ananasfrosting
Hallonfyllda vaniljcupecakes med lakritsfrosting

Ahlgrens bilar

För ett tag sedan gjorde jag mitt första försök att göra en våningstårta, har länge veltat pröva detta och när Robban (min pojkvän) och hans band "Main Wings" skulle träffas tillsammans med deras tjejer och fira att de äntligen har blivit färdiga med sin första skiva, som förövrigt blev riktigt bra! Ni kan själva gå in och lyssna HÄR

Här är resultatet på tårtan:
Chokladbotten
Fyllning 1: Ahlgrensbilar fluff
Fyllning 2: Päronmousse
Uppstruken med marängsmörkräm smaksatt med choklad
Täckt med marsipan och en vulkan med Ahlgrens bilar

Mandelflarn

Här är receptet på mandelflarnen som jag använde mig av till desserten i fredags tillsammans med lakritssåsen. De blev sådär lagom sega och knapriga på samma gång.

Mandelflarn:
100g smör
2 msk honung
1 1/2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
2 msk grädde
100g flagad mandel

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 220°C. Rör ihop alla ingredienserna förutom mandeln och låt det sjuda en kort stund. Balanda i mandeln och häll smeten på en plåt med bakplåtspapper.
2. Grädda i 5-6 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg. Skär flarnen i valfri form medans den fortfarande är varm

Lakritssås

Igår var Tobbe och Louise här och käkade mat å kollade film, då passade jag på att göra en ny dessert. Eftersom jag vet att både jag och Tobbe älskar lakrits så ville jag göra något med det, jag valde då att göra en lakritssås som jag serverade i glas tillsammans med vaniljglass, hallon, banan och nybakade mandelflarn. Blev riktigt gott.

Lakritssås
2 1/2 dl grädde
1 dl strösocker
1 dl sirap
4 st lakritskäck, ca 75 g
Vispa ihop grädde, socker och sirap i en kastrull. Hacka lakritsen och rör ner den i såsen. Låt såsen koka tills den tjocknar, ca 10 min. Servera varm.
  • 2 1/2 dl Kelda mellangrädde
    1 dl strösocker
    1 dl sirap
    4 st lakritskäck, ca 75 g
    Vispa ihop grädde, socker och sirap i en kastrull. Hacka lakritsen och rör ner den i såsen. Låt såsen koka tills den tjocknar, ca 10 min. Servera varm.

Larver

Läste i tidningen Metro idag att det nya man ska använda sig av när det gäller matlagning och bakning är LARVER! Ja ni läste rätt, hur sjukt är inte det då? Ni kan själva gå in och läsa mer i artikeln här
Jag kommer då aldrig att testa att använda mig av larver i alla fall, det är ett som är säkert.. Eller blir ni sugna när ni ser det här?

bilden är tagen ifrån metros hemsida


Surdeg

Nu har jag startat en surdeg så för hoppningsvis kan jag baka med den i helgen! Jag hade en period då jag bakade väldigt mycket bröd hemma och startade surdegar hej vilt. När vi nu har börjat att experimentera med surdegar på jobbet blev jag väldigt sugen på att starta en hemma igen.
När jag gör en surdeg gör jag på detta sättet:

Rågsurdeg
150g ljummet vatten
100g rågmjöl
1 litet äpple (typ 100g)

Gör såhär: Blanda allt i en bunke, helst i en glasburk för att du ska kunna se när den börjar att "leva". Sätt plastfolie över burken och ställ den varmt ca 27-28 °C. Låt nu detta stå i tre dygn och skaka den lite försiktigt några gånger per dag.
Det man ska tänka på när man startar en surdeg är att det viktiga inte är vikterna av mjöl och vatten utan att konsistensen är den rätta. Det ska vara en simmig gröt. Fortsättning följer..



Marängsmörkräm

Detta är receptet på en av de godaste smörkrämerna jag har stött på, det var denna som jag använde när jag gjorde moccatårtan. Den kanske är lite omständig men väl värt arbetet för den är inte alls så smörig och tung i smaken som andra kan bli, utan den smakar sött och är lätt och fluffig. Den är så fluffig tack vare att man vispar den väldigt länge.

Receptet räcker till att spackla en 10 per tårta eller till att spritsa ett 20-tal cupcakes
Marängsmörkräm
Räcker till att spackla en 10 personers tårta
2 äggvitor
1 ½ dl socker
½ citron
200g smör
1. Häll äggvitor, citron och socker i en kastrull och värm till 65 grader samtidigt som du vispar med en elvisp
2. Häll marängen i KitchenAid-skålen och vispa den kall, klicka i smöret försiktigt
3. För att få en chokladsmörkräm tillsätt ½ dl kakao
2 äggvitor
1 ½ dl socker
½ citron
200g smör

1. Häll äggvitor, citron och socker i en kastrull och värm till 65 grader samtidigt som du rör om med en ballongvisp

2. Häll marängen i en köksassistent och vispa tills den är kall, klicka i smöret försiktigt. Allra bäst blir resultatet om man klickar i smöret med 2 minuters mellanrum. Bli inte rädd om krämen ser grynig ut till en början, det försvinner när man vispat en stund då det bli en slät och fluffig kräm igen

3. Nu är det dags att smaksätta smörkrämen om man vill det.
  • För att få en chokladsmörkräm tillsätt ½ dl kakao
  • För en frisk citrussmak, blanda ner saften och skalet av 1/2 citron, apelsin eller lime
  • För en moccasmak tillsätt en satts "kaffesirap"
  • Det går egentligen att smaksätta med vad som hellst, det är bara att experimentera sig fram

Kaffesirap

Här kommer receptet på "kaffesirapen" som jag använde mig av som smaksättning till moccatårtan. Den har en mild och god smak av kaffe som är perfect att smaksätta olika smörkrämer med, kan även tänka mig att den kan vara god att smaksätta t.ex. glass eller mousser med.

"Kaffesirap"
30g kaffepulver
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl socker
1 stor äggul

Gör såhär:
1. Koka kaffet och vattnet i en kaffebryggare, häll kaffet i en kastrull och rör ner sockret och koka det till en tjock men ändå rinnande massa, låt den kallna

2. Rör i äggulan, nu är den färdig för att smaksätta det man vill ska få en god kaffesmak
bilden är tagen ifrån http://lycklighet.blogg.se

Moccatårta

Min pappas favorittårta är Moccatårta, han har alltid beställt utav våran granne som gör den bästa enligt honom. Men nu när han fyllde år ville jag gärna testa själv att göra enm som tur var fick jag förtroendet att försöka mig på att komma upp i grannens nivå. Jag gjorde tårtan med två olika moccakrämer för att se vilken som blev den allra godaste och lyckligtvis blev den som var lättast och minst arbete med godast. Jag gjorde en variant där man ska koka ihop två olika krämer för att sedan röra ihop dem tillsammans med smör. Den andra och godaste krämen gjorde jag på en marängsmörkräm och smaksatte den med "kaffesirap". Kommer lite senare att lägga ut ett inlägg med recept på denna krämen.

Marängbottnar
Fyllning 1 och 2: Moccakräm
Rostade nötter runt kanten

Pappa <3

Inte många dagar efter att mamma fyllt år så fyllde min pappa år, han ville att jag skulle göra en tårta som han kunde ta med till jobbet och bjuda gubbarna på. Självlkart gjorde jag det, och eftersom jag gillar att testa nya smaker och annat så gjorde jag även denna gången en ny variant. Det blev hallonmousse och dumlefluff, sjukt gott blev det, var första gången som jag testade att göra "fluff". "Fluff" är en snabb och enkel variant på tårtfyllning och frosting till cupcakes, det är när man värmer grädde och sen smälter en valfri sorts godis, ställer in det i kylen över natten för att dagen efter vispa upp grädden till en fluffig kräm.
Pappa ville att tårtan skulle ha en bild på företagets logga "Plåt och Tak" så jag tog hjälp av min chef (jag jobbar på ett konditori i Borås som heter "Lulus konditori") han har nämligen en skrivare som kan skriva ut färgbilder på ett ätligt underlag som är gjort av en speciell sockermassa, den påminner om sugarpaste i smaken men är hårdare likt ett oblat. Det var första gången som jag använde detta hemma, använder det ofta på jobbet men det är alltid lite anorluna att göra det på hemmaplan.

Ljus botten
Fyllning 1: Hallonmousse
Fyllning 2: Dumlefluff
Uppstruken med marängsmörkräm
Täckt med marsipan

Mamma <3

När mamma fyllde år gjorde jag självklart en tårta till henne. Jag gjorde en spännande smakvariant med kokos och ananas, den påminde väldigt mycket om en Pina Colada.

.
Chokladbotten
Fyllning 1: Ananasmousse
Fyllning 2: Kokosmousse
Uppstruken med chokladsmörkräm
Täckt med marsipan

Cupcakes fylld med mandelmassa

När min lillasyster Mikaela, som går sista året på Floristlinjen skulle ha uppvisning för sitt yrkesbevis ville jag överraska henne med en cupcake. Hon hade verkligen jobbat sjukt mycket med detta yrkesbeviset för att slutligen få visa upp det inför en jury som skulle granska dem och bedöma deras slutresultat. Och vilken slutprodukt det blev sen! Hon är verkligen riktigt duktig på det hon gör. Om ni vill se hur det blev kan ni gå in och kolla HÄR

Tillbaka till cupcakesen så valde jag att göra en variant som jag visste att hon skulle tycka om, för att hon är helt galen i mandelmassa och jordbubbar. Att sen kompbinationen med mandelmassa och jordgubbar blev en hitt bland oss andra också var bara en bonus.
.
.
Vaniljcupecakes fylld med mandelmassa som jag smaksatte med några droppar bittermandel
Frosting: Marängsmörkräm smaksatt med mixade jordgubbar
Dekoration: Marsipanblommor

Lika delar

Här kommer receptet på en riktigt lätt och god tårtbotten, den går givetvis att smakätta med citron. kadermumma, kanel, kakao eller vad man nu önskar. Det du ska tänka på när du smaksätter med kakao måste du ta bort ca 1/4 av mjölet och ersätter det med kakao, detta för att tårtan inte ska bli torr.

Så här gör jag alltså:
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg
Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i ett glas. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl. Man kan ersätta ca 1/3-1/4 av vetemjölet med potatismjöl, eller med kakaopulver om man vill ha chokladbotten.
I mjölglaset blandar du ännu ner bakpulver: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg.*
* Tillägg 13.2.2011: Nuförtiden använder jag mycket mindre bakpulver och tycker bottnarna blir ännu bättre då. Om äggsmeten är ordentligt vispad kan man minska bakpulvret med ungefär en tredjedel, t.o.m. hälften.
Här är socker, ägg och mjöl uppmätta:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. Blanda sen ner mjölblandningen försikigt. Häll i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när botten är färdig.
Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.
Låt botten stå och svalna en stund (15 minuter) i sin form innan du stjälper upp den på sockrat bakplåtspapper.
Färdigt! Denna botten är gjord på tre ägg.
Enklast delar man tårtbottnar med en vanlig brödkniv, och allra enklast går det om man fryst ner dem och delar dem när de är halvtinade. För det mesta bakar jag alla tårtbottnar i god tid innan de behövs; väl inpackade håller de sig fina i frysen flera månader.
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

Så här gör jag:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i ett av glasen. Häll sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl.

2. I mjölglaset blandar du även ner bakpulver: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg. (Ta hellre lite mindre bakpulver än vad som står då blir resultatet ännu bättre)

Här är socker, ägg och mjöl/bakpulver uppmätta:


3. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt, jag brukar vispa i ca 10-15 min. Sikta ner mjölblandningen försikigt och blanda om. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när botten är färdig. Lägg ett bakplåtspapper åvanpå tårtan och läggen skärbräda över och vänd sedan plåten upp och ner.

Obs! Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop. Det går bra att göra tårtbottnar i förväg innan man ska använda dem, plasta bara in dem väl och frys dem så håller de sig fina i flera månader.

Våren <3

För att fira in våren ville jag göra något fräscht att mumsa på till kaffet då jag skulle hem till familjen i Alboga. Jag testade ett nytt recept på en väldigt enkel och god tårtbotten, den görs enligt principen "lika delar". Jag kommer att göra ett eget inlägg om detta senare. Här är i alla fall resultatet av vår-tårtan som blev väldigt god måste jag säga!
Ljus tårtbotten
Fyllning 1: Jorggubbsmousse
Fyllning 2 Lemoncurdgrädde
Uppstruken med marängsmörkräm
Täckt med marsipan
.

Vinnande koncept

Jag börjar med att lägga ut ett inlägg om en av mina favorittårtor, det är även denna som jag ställde upp med i en tårttävling som tidningen "Land" höll i. Tävlingen gick ut på att kombinera ihop ett eget recept på en tårta, det gjorde jag men bara för skoj skull. Det visade sig att juryn gillade den såpass mycket att jag gick och vann! Det var inte riktigt min mening men det var otroligt skoj.
Tårtan som jag tog fram var en frusen jordgubbe- och passionscheesecake med en kladdig chokladbotten. Det är en väldigt fräsch och svalkande tårta som passar väldigt bra en varm sommardag, men eftersom den är så god kan man självklart äta den året om ;)





The beginning

Okej, då sitter man här precis som alla andra och ska starta en blogg. Men detta kommer inte va en vanlig blogg med massa onödiga inlägg om vad man har gjort under dagen och vad man har haft på sig. Nej detta kommer att vara min egna receptsamling. Jag kommer att lägga ut recept, bilder, tips och knep om hur jag gör för att lyckas med mina bakverk, kan även tänkas att det dimper ner ett och annat matlagningsinlägg, för mat är minst lika roligt att laga som att baka tårtor och andra bakverk. Kan redan nu säga att jag inte är någon författare eller särskilt bra på att skriva så det kommer inte bli några långa noveller direkt, men hoppas att det blir en tillräckligt bra läsning som kanske kan locka till att ni själva börja experimentera i köket eller att ni hör av er till mig för en beställning av en tårta eller ett bakverk, det hade vart väldigt roligt.

RSS 2.0