Nötmarängtårta med banangrädde

När man ska ha kalas med många gäster och man inte vill stå och baka flera småtårtor så är denna tårtan ett väldigt bra alternativ. Den går fort och man får ut många bitar tack vare att man gör den i en långpanna. Det är en lagom söt tårta men en härligt seg marängbotten som är toppad med rostade hasselnötter och som fyllning kan man variera lite som man vill, jag brukar köra med vispad grädde och skivad banan, då jag vill göra den lite lyxigare har jag hyvlat nougat över grädden och bananskivorna. Man kan också ha skivade jordgubbar eller varför inte hallon om man vill ha en lite syrligare variant.

Tårtans botten är uppbyggda av två olika smetar, en som är ganska seg och kladdig och en som består av en marängmassa.

Smet 1:
175g smör
1 1/2 dl socker
5 äggulor
4 1/2 msk mjölk
2 1/2 dl mjöl
3 tsk bakpulver

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175C. Kör socker och smör poröst i en köksassistent, blanda alla torra ingredienserna i en bunke och rör ner det i smörblandningen. Tryck ut degen i en smord långpanna, använd gärna bakplåtspapper så får man lättare ut botten.

Smet 2:
5 äggvitor
3 dl socker
3 tsk bakpulver
200g hasselnötter

2. Hacka hasselnötterna till ganska grova bitar, rosta dom i en torr stekpanna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, blanda socker och bakpulver i en bunke och vänd ner det i äggviteskummet.
3. Bred smeten över degen och strö över nötterna. Grädda botten i ca 20 min, låt de svalna.
4. Dela botten i två delar, vispa grädde och skiva banan, eller det man nu önskar ha i mellan :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0