Surdeg
Nu har jag startat en surdeg så för hoppningsvis kan jag baka med den i helgen! Jag hade en period då jag bakade väldigt mycket bröd hemma och startade surdegar hej vilt. När vi nu har börjat att experimentera med surdegar på jobbet blev jag väldigt sugen på att starta en hemma igen.

När jag gör en surdeg gör jag på detta sättet:
Rågsurdeg
150g ljummet vatten
100g rågmjöl
1 litet äpple (typ 100g)
Gör såhär: Blanda allt i en bunke, helst i en glasburk för att du ska kunna se när den börjar att "leva". Sätt plastfolie över burken och ställ den varmt ca 27-28 °C. Låt nu detta stå i tre dygn och skaka den lite försiktigt några gånger per dag.
Det man ska tänka på när man startar en surdeg är att det viktiga inte är vikterna av mjöl och vatten utan att konsistensen är den rätta. Det ska vara en simmig gröt. Fortsättning följer..

Kommentarer
Trackback