Lika delar

Här kommer receptet på en riktigt lätt och god tårtbotten, den går givetvis att smakätta med citron. kadermumma, kanel, kakao eller vad man nu önskar. Det du ska tänka på när du smaksätter med kakao måste du ta bort ca 1/4 av mjölet och ersätter det med kakao, detta för att tårtan inte ska bli torr.

Så här gör jag alltså:
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg
Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i ett glas. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl. Man kan ersätta ca 1/3-1/4 av vetemjölet med potatismjöl, eller med kakaopulver om man vill ha chokladbotten.
I mjölglaset blandar du ännu ner bakpulver: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg.*
* Tillägg 13.2.2011: Nuförtiden använder jag mycket mindre bakpulver och tycker bottnarna blir ännu bättre då. Om äggsmeten är ordentligt vispad kan man minska bakpulvret med ungefär en tredjedel, t.o.m. hälften.
Här är socker, ägg och mjöl uppmätta:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. Blanda sen ner mjölblandningen försikigt. Häll i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när botten är färdig.
Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.
Låt botten stå och svalna en stund (15 minuter) i sin form innan du stjälper upp den på sockrat bakplåtspapper.
Färdigt! Denna botten är gjord på tre ägg.
Enklast delar man tårtbottnar med en vanlig brödkniv, och allra enklast går det om man fryst ner dem och delar dem när de är halvtinade. För det mesta bakar jag alla tårtbottnar i god tid innan de behövs; väl inpackade håller de sig fina i frysen flera månader.
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

Så här gör jag:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i ett av glasen. Häll sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl.

2. I mjölglaset blandar du även ner bakpulver: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg. (Ta hellre lite mindre bakpulver än vad som står då blir resultatet ännu bättre)

Här är socker, ägg och mjöl/bakpulver uppmätta:


3. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt, jag brukar vispa i ca 10-15 min. Sikta ner mjölblandningen försikigt och blanda om. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när botten är färdig. Lägg ett bakplåtspapper åvanpå tårtan och läggen skärbräda över och vänd sedan plåten upp och ner.

Obs! Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop. Det går bra att göra tårtbottnar i förväg innan man ska använda dem, plasta bara in dem väl och frys dem så håller de sig fina i flera månader.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0