Grundrecept för cupcakes

Här är ett av de recepten jag använder mig av när jag bakar cupcakes. Jag tycker att de blir saftiga och nästan lite "kladdiga" precis som jag jag tycker att de ska vara.

Cupcakes
Det blir ca 24 st
200 g smör, mjukt
3 dl socker
4 ägg, rumstemperatur
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3-4 dl vispgrädde
2 tsk vaniljpulver (går lika bra med vaniljsocker)

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 °C. Rör samman smör och socker i en köksassistent så det blir en fluffig smet. Använd dig av vingen

2. Blanda ner äggen ett i taget med ca 2 minuters mellanrum

3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och sikta det, gärna två gånger för att få riktigt fluffiga cupcakes. Blanda ner mjölet och grädden i äggsmeten och rör om med en slickepott.

4. Fördela smeten i muffinsformar, för att de lättare ska hålla formen och bli sådär runda och toppiga bör man använda sig av en muffinsplåt. När jag fyller formarna med smeten brukar jag spritsa i den, då blir det inte så kladdigt och man har lättare kontroll över hur mycket man får i. Fyll dem inte riktigt ända upp till kanten, de pöser inte över lika lätt som vanliga muffins så det gör inget om det är fyllda mer än 3/4 men inte ända upp

5. Ställ in plåten i ugnen och grädde cupcakesen i 15-20 min

! Att tänka på när man gör cupcakes eller mjuka kakor i övrigt är att man har rumstempererade ingredienser, och att man är noggrann när man väger/mäter upp mjölet och bakpulvret så att det blir exakta mängden
Muffinsplåt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0