Generationskaka

När min mamma och mormor var på ett café i Vara för närmare 20 år sedan köpte de en kaka som de tyckte var riktigt god. De gillade den så mycket att de var tvungna att komma på vad det var i den, de vågade aldrig fråga om receptet så de satt länge och smakade och tänkte tills de hade ett hum om va den kunde ha bestått av. När de sen kom hem kollade de på olika recept som liknade kakan på caféet och tillslut testade de att baka en egen variant. Den blev förvånansvärt lik och god så den har bakats om och om i våran familj.

För ett tag sedan ville jag testa att göra min egna variant av kakan med en modernare touch. Jag bytte då ut sirapen mot honung och havregrynen mot blandade frön. Här är receptet på min version av kakan:

Generationskaka
6 dl vetemjöl
200g smör
½ dl strösocker
1 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175°C. Blanda alla ingredienserna i en köksassistent och fördela degen i en smord långpanna 30x40cm, förgrädda kakan i 5 min

Gör under tiden knäcken
1 dl socker
2 dl honung
150g smör
3 dl blandade frön t.ex. “ICA’s sallads topping” (pumpafrön, solrosfrön och pinjenötter)
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200g mörk choklad

1. Blanda alla ingredienserna förutom mjöl och bakpulver i en kastrull och låt det koka upp, blanda mjöl och bakpulver i en bunke och vispa ner det i kastrullen låt koka i någon minut

2. Fördela knäcken över den förgräddade kakan och ställ in den i ugnen igen i ca 10 min eller tills kakan har fått en fin gyllenbrun färg

3. Låt kakan svalna, men inte kallna helt innan den skärs upp i små rutor. Doppa dem sen i choklad som smälts över ett vattenbad

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0